Share

Не се отказвайте от традиционната си терапия за алтернативен път

0
(0)

Не се отказвайте от традиционната си терапия за алтернативен път

Крайната терапия би била хистеректомия и отстраняване на един или двата яйчника. Менопаузата също ще служи за лечение на ендометриоза, тъй като менструалният цикъл е спрял.

Какво ядете и ендометриоза

Хранене за предотвратяване на ендометриоза

Внимавайте какво ядете! Според изследователи някои храни всъщност могат да увеличат или намалят риска от получаване на ендометриоза. (3)

Яжте много плодове и зеленчуци. В едно проучване жените, които са яли 14 или повече порции зелени зеленчуци седмично (в сравнение с тези, които са имали по -малко от шест порции), са имали 70 % по -нисък риск от развитие на ендометриоза; участниците, които са яли 14 или повече порции плодове седмично, поддържат 20 % по -нисък риск от тези, които ядат по -малко от шест порции. (3) Намалете мастното месо, пълномаслените млечни продукти, кофеина и алкохола. Проучванията показват, че те могат значително да увеличат риска от развитие на ендометриоза.

Хранене, когато сте диагностицирани с ендометриоза

Ако вече имате ендометриоза, диетата все още е важен фактор. Въпреки че проучванията са били неточни по отношение на ползите, някои експерти смятат, че определени диети ще помогнат за намаляване на възпалението, естрогена в организма и оксидативния стрес.

Яжте плодове и зеленчуци, които съдържат фибри, полезни хранителни вещества, витамини и антиоксиданти. Избягвайте грейпфрут и други цитрусови плодове, които могат да нарушат отделянето на естроген. Ограничете храните с транс и наситени мазнини, като червено месо и млечни продукти с високо съдържание на мазнини. Фокусирайте се върху мазнините с омега-3, които се намират в студеноводна риба, ядки, семена и студено пресован екстра върджин зехтин. Те могат да намалят възпалението и да засилят имунната ви система. Отидете органични, сурови и свежи. Храни, които не са обозначени като „органични“, могат да съдържат остатъци от пестициди. Избягвайте преработени храни, които имат добавки. Заменете загубеното от прекомерно кървене желязо със зелени, листни зеленчуци, цвекло, сушени кайсии, яйца и риба. Опитайте 30 грама (g) фибри дневно. Намерени в плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови растения и пълнозърнести храни, фибрите помагат да се отървете от естрогена и също така ще помогнат при запек, който често е симптом на ендометриоза. Останете хидратирани. Избягвайте кофеин, добавени захари и алкохол.

Избягването на глутен изглежда е горещата мания в наши дни, но много предварително проучване установи, че някои жени са намерили намаляване на симптомите, като са опитали този диетичен подход. (5) Обсъдете с Вашия лекар, за да видите дали си заслужава за Вас, тъй като проучванията досега са били много малки и се нуждаят от допълнителна оценка.

Как диетата с ниско съдържание на FODMAP може да помогне за симптомите на ендометриоза на червата

Диетата може да помогне за облекчаване на симптомите на чревна ендометриоза. Д -р Тамар Секин, специалист по изрязване на ендометриоза и автор на „Докторът ще ви види сега: Разпознаване и лечение на ендометриоза“, препоръчва диетата FODMAP, която ограничава въглехидратите и глутена. (Тази диета също често се предписва на пациенти с IBS.)

Изследване, публикувано през март 2017 г. в Австралийско и Новозеландско списание за акушерство и гинекология, показва, че диетата с ниско съдържание на FODMAP може да помогне на някои жени с ендометриоза. Симптомите като запек и подуване на корема могат да се подобрят със специалната диета.

FODMAP, акроним, означава ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. FODMAPs са въглехидрати или захари, които се намират в храните. (Но не всички въглехидрати са FODMAP.)

Диетата с ниско съдържание на FODMAP ограничава храните с високо съдържание на FODMAP, като някои плодове, зеленчуци и пшенични продукти, за да помогне за намаляване на симптоми като диария, запек, газове и спазми.

Това е елиминационен тип диета, при която драстично ограничавате приема на храни с високо съдържание на FODMAP за ограничено време и след това ги въвеждате отново системно, за да видите какво можете да понасяте.

Добавки, използвани за лечение на ендометриоза

Някои добавки могат да попречат на лекарствата, които приемате (особено ако сте на разредители на кръвта), така че ги пуснете от Вашия лекар, преди да вземете нещо ново. Отново проучванията върху тях не са окончателни и се нуждаят от повече изследвания:

Комбинирайте 1000 милиграма (mg) витамин С и 1200 международни единици (IU) витамин Е дневно, за да намалите болките. (6) Вземете 50 mg дневно витамин В комплекс за поддържане на естроген и хормонален баланс. Приемайте 1000 mg рибено масло дневно. (7)

Алтернативни терапии и подходи за лечение на ендометриоза

Внимание: Ако решите да опитате алтернативни средства, обсъдете избора си предварително с Вашия лекар. Някои от тях може да не са подходящи за вашата конкретна ситуация или да повлияят на вашето лекарство. Също така досегашните проучвания са използвали много малки проби.

Не се отказвайте от традиционната си терапия за алтернативен път. Можете да създадете допълнителен маршрут заедно като екип с Вашия лекар.

Акупунктура Древна китайска практика, акупунктурата стимулира определени части от тялото чрез поставяне на тънки игли в кожата. Преглед на проучвания откри, че той не само може да намали болката от ендометриоза, но също така може да намали кръвните нива на CA-125, протеин, който е свързан с болестта, според преглед, публикуван през октомври 2017 г. в PLoS One. (8) Западните изследователи смятат, че резултатът е постигнат, тъй като иглите стимулират нервите и някои обезболяващи химикали, като норепинефрин. Упражнение Доказано е, че редовните напрегнати упражнения намаляват шансовете ви да получите ендометриоза. (9) Но какво, ако вече го имате? Няма категорични данни, които да казват, че упражненията ще помогнат конкретно при болки при ендометриоза, но експертите предположиха, че могат да помогнат, като намалят нивата на естроген и стреса и увеличат противовъзпалителните и антиоксидантните агенти, според преглед, публикуван през януари 2014 г. в „Репродуктивна биология“ и Ендокринология. (10) Друго проучване, публикувано през ноември 2016 г. в Journal of Alternative and Complementary Medicine, установи, че практикуването на хатха йога, вид йога, която включва физически пози, значително намалява хроничната болка. (11) Biofeedback Biofeedback е процес, използващ ръководен образ и сензорна реакция, който ви дава известен контрол върху реакцията на тялото ви на стрес и болка, като ви учи да разпознавате и да действате според дадените отговори. Можете да намерите обучен практикуващ в Biofeedback Certification International Alliance или Асоциацията за приложна психофизиология и биофидбек. Билкови екстракти куркумин, пуерарин, ресвератрол, епигалокатехин-3-галат от зелен чай (EGCG) и гинзенозид Rg3 са показали, че намаляват лезии на ендометриоза, според преглед, публикуван през февруари 2014 г. в Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства. (12) Марихуана Предварителните проучвания показват, че канабиноидите могат да имат благоприятен ефект срещу дълбоко инфилтрираща ендометриоза, вероятно чрез ограничаване на клетъчната миграция и свързаната с нея болка. (13)

Свързани: 5 йога движения за ендометриоза и облекчаване на тазовата болка

Ами ако не можете веднага да се свържете с специалист? 

Може би лекарите не могат да ви видят веднага или може би посещението ще трябва да изчака, докато можете да пътувате до мястото, където се намират. Какво правите междувременно, за да се грижите за себе си? Получавайте възможно най -добрите грижи, където можете.

Ако това означава да работите с вашия местен лекар за първична медицинска помощ, който ви помага да управлявате съвместни грижи с местния гинеколог и други специалисти като физиотерапевт, уролог или гастроентеролог, това е чудесно. Ако това означава координиране на грижите с вашия местен гинеколог, който има състрадание и прави всичко възможно, за да ви помогне да се справите със симптомите, това е чудесно.

Имайте предвид, че тези методи са само забавяща тактика за управление на симптомите

Използването на медицинско управление често може да спечели време, докато не попаднете под грижите на специалист по ендометриоза, но медикаментите са временно решение. Тези методи могат да управляват симптомите и болката на болестта, но не лекуват самата болест. Златният стандарт за лечение на ендометриоза е изрязването на болната тъкан.

Ако всичко друго се провали, опитайте най-новите изследователски изпитания

Запишете се за клинично изпитване. След като опитате всичко това, може да сте един от малкото, които не могат да намерят значителна почивка. Винаги се разработва нещо ново. Можете да потърсите помощ, като се регистрирате за участие в текущи частни и публично финансирани клинични изпитвания в ClinicalTrials. gov. Той разполага с информация за повече от 260 000 изследователски проучвания по целия свят. Въпреки това, преди да се присъедините, първо се консултирайте с Вашия лекар относно рисковете и ползите.

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравето на жените!

Редакционни източници и проверка на фактите

Levett C. Лекарства за болка. Ендометриозата е разрешена. Giudice L. Ендометриоза [PDF]. New England Journal of Medicine. Юни 2010 г. Parazzini F, Chiaffarino F, Surace M, et al. Избран прием на храна и риск от ендометриоза. Човешко размножаване. Юли 2005. Yeung P Jr, Catanzaro, R. Противовъзпалителната и елиминираща диета за възрастни, живеещи с ендометриоза [PDF]. Катедра по акушерство, гинекология и Център за женско здраве при ендометриоза към Университета Сейнт Луис Марциали М, Венца М, Лацаро С и др. Диета без глутен: нова стратегия за управление на болезнени симптоми, свързани с ендометриоза? Minerva Chirurgica. Декември 2012 г. Santanam N, et al. Антиоксидантните добавки намаляват свързаната с ендометриозата тазова болка при хората. Транслационни изследвания: Вестник за лабораторна и клинична медицина. Март 2013 г. Khanaki K, Kavtaradze N, Murphy A, et al. Оценка на връзката между ендометриозата и омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини. Ирански биомедицински вестник. Януари 2012 г. Xu Y, Zhao WL, Li T, et al. Ефекти от акупунктурата за лечение на болки, свързани с ендометриоза: Систематичен преглед и мета-анализ. PLoS One. Октомври 2017. Cramer D, Wilson E, Stillman RJ. Връзката на ендометриозата с менструалните характеристики, пушенето и упражненията. Вестник на Американската медицинска асоциация. Април 1986 г. Bonocher CM, Montenegro ML, Silva RE, et al. Ендометриоза и физически упражнения: систематичен преглед. Репродуктивна биология и ендокринология. Януари 2014. Vasconcelos G, Barros NF, Bahamondes L. Практиката на хатха nanovein цени йога за лечение на болка, свързана с ендометриоза. Вестник за алтернативна и допълваща медицина. Ноември 2016 г. Kong S, Zhang YH, Liu CF, et al. Допълнителната и алтернативната медицина за ендометриоза: преглед на използването и механизма. Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства. Февруари 2014 г. Leconte M, Nicco C, Ngo C, et al. Антипролиферативни ефекти на канабиноидните агонисти върху дълбоко инфилтриращата ендометриоза. Американски вестник по патология. Декември 2010 г.

Източници

Интервю с Leena S. Nathan, MD, асистент по клиничен професор, катедра по акушерство. UCLA здраве. Допълнителни и алтернативни терапии за ендометриоза. Бригам и дамска болница. Покажи по -малко

Най -новото в ендометриозата

Ендометриоза в Twitter на всекидневното здраве: Ето какво сте пропуснали

Застъпници и експерти отидоха в Twitter, за да обсъдят предизвикателства, съвети, информираност и други в чест на Месеца на осведоменост за ендометриозата.

От Бриана Майсак, 13 април 2021 г.

Повишава ли ендометриозата риска от развитие на ревматоиден артрит?

Според голямо проучване има връзка между ендо и RA.

От Бет Левайн, 19 януари 2021 г.

Управление на ендометриозата по време на коронавирусната криза: често задавани въпроси

Експерт отговаря на често задавани въпроси от жени с ендо 

От Бет Левайн, 2 април 2020 г.

Модел и адвокат Алая Болдуин Аронов разкрива за нейната ендометриоза

Чрез застъпничество и споделяне на уязвими образи на нейния „ендо корем“ Аронов иска другите жени да се чувстват по -малко сами.

От Brianna Majsiak 31 март 2020 г.

Заедно срещу Ендо: Кари и Райън Андерсън помагат за повишаване на осведомеността за ендометриозата

Сблъскването с болестта като двойка помогна на Кари и Райън Андерсън да издържат и да създадат семейство.

От Майкъл Долан, 26 март 2020 г.

Преживявания с ендометриоза

Открит, честен и суров разговор за това какъв е животът с ендо

От Кери Вайс, 19 март 2020 г.

Д -р Лиза Сандърс диагностицира причините, поради които състоянието ви няма етикет

Да живееш с медицинска мистерия не е чак толкова забавно, колкото да гледаш други пациенти, които препъват лекари по телевизията. Истината е, че има много трудно диагностицируеми. . .

От Мерил Дейвидс Ландау 17 март 2020 г.

Необходими са изследвания на ендометриозата: Конгресът на Конгреса призовава за 30 милиона долара финансиране от NIH

Конгресменката от Айова Аби Финкенауер споделя собствената си битка с ендометриозата.

От Бет Левайн 5 март 2020 г.

Какво Ви е омръзнало да обяснявате за ендометриозата?

Една от 10 жени страда от ендометриоза. Така че защо трябва да продължавате да обяснявате ТОВА?

От Кери Вайс, 21 ноември 2018 г.

Каква е вашата идеална закуска за период?

Разберете коя здравословна закуска ще задоволи менструалния ви глад.

От Кери Вайс, 5 април 2018 г. “

Дълбокото слушане ни позволява да се покажем и да се свържем със себе си. Лина Трочес/Unsplash Джилиан Прански Рене Чой

Джилиан Прански, автор на Deep Listening, е международен водещ, сертифициран йога терапевт и учител по медитация. Тя е създател на Yoga Journal Restorator Yoga 101, директор на възстановително терапевтично обучение на учители за YogaWorks и популярен експерт по йога за списание Prevention. Джилиан преподава в цялата страна във видни уелнес центрове, като Крипалу, Омега и 1440 Multiversity.

През 1993 г. Джилиан Прански се разхождаше по Пето авеню в Манхатън, когато малък златен знак, рекламиращ студио за йога, привлече вниманието й. Сравнителен начинаещ в йога, тя се побърза, влезе и около два часа по -късно се озова в ридания върху постелката си за йога.

„Знаех, че съм напрегнат от години на спорт, но чак в този момент осъзнах, че под напрежението, с което живеех, от това да се придвижвам наоколо – да се измъкна през всичко, което срещнах, без да си почина – също беше дълбоко , всеобхватно напрежение, идващо от начина, по който се държах заедно “, казва Прански.

СВЪРЗАНИ: Съединените щати на стрес: Никога повече няма да мислите за стреса по същия начин

Бързо напред 25 години, а Прански, сега признат учител по йога и йога терапевт, отдавна е направила „Направи си сам“ метод за разпознаване и освобождаване на напрежението, което съхраняваме в телата си – което тя оприличава на живота в твърде тесни „вътрешни“ дрехи – и разчистване на пътя към спокойствие и самолечение.

Тя нарича съзвездието от техники, които използва за постигане на това „дълбоко слушане“ и въпреки че преподава метода от години, едва наскоро го е събрала в книга. Everyday Health се срещна с Прански, за да поговори за дълбоко слушане като инструмент за справяне с хроничен, токсичен стрес.

Ежедневно здраве: Бихте ли могли да определите какво имате предвид под дълбоко слушане?

Джилиан Прански: Дълбокото слушане не е толкова специфична техника, колкото подход за това как приемате и реагирате на себе си – това е как слушате тялото, дишането, чувствата и мислите си. Чрез този процес на показване и свързване със себе си, ние сме в състояние да осъзнаем по -добре себе си във връзка с другите, заобикалящата ни среда и условията около нас, така че да не реагираме през цялото време от място на стрес.

EH: По принцип говорите за диалог между тяло и ум?

JP: Да.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.